Skapermoro for store og små

Ikke alle må være vitenskapsmenn for å skape noe nytt. Under Trondheim Maker Faire vil Nerdy Derby være en skaperarena for alle.

Tekst og foto: Hanne Hagen Berg 

−Kanskje vi skal sette på en fjæring?

I robotlaboratoriet på Vitensenteret sitter tre menn og tester ut Nerdy Derby-banen. De har lenge jobbet med prosjektet, som senere skal være åpent for alle under Trondheim Maker Faire 29-30. August, en skaperfestival for små og store.

11

Springbrett for skapere

Nerdy Derby er et bilrace på en bilbane, og stammer fra Pinewood Derby, en speideraktivitet holdt av den amerikanske speidergruppen Cub Scouts. I 2012 stilte en gruppe studenter med en Nerdy Derby-bane på Maker Faire New York, med gode tilbakemeldinger. Nå ønsker Trondheim Maker Faire å gjøre det samme.

−Vi tror på at slike aktiviteter som dette er et perfekt springbrett for å tenne skaperinteressen hos nye hoder. Uansett hvor utdannet eller gammel man er, vil denne konkurransen garantert stimulere til nyskapning, forskning, grubling og mekking, forteller medpartner i Norwegian Creations AS, Ragnar Homb.

Norwegian Creations har i ei uke forberedt to testbiler for å se hvordan de fungerer på selve banen.

− Akkurat nå har vi to stykker. Èn med en potetkropp, og en med en 3D-printet kropp av ABS-plastikk, sier Homb.

33

Utfordrende bane

Banen består av tre like spor med felles utløsermekanisme. Banen starter med en høyde på ca. 180 og går ned til 0 via en liten topp. Daglig leder i Trondheim Makers, Frode Halvorsen, forteller at bilene kan ha vanskelig for å fullføre hele banen på grunn av toppen midt i banen.

− Det er viktig å huske at bilen skal ikke bare rett ned, den skal også opp en liten kneik, sier han.

Nerdy Derby er åpent for alle, og det er ingen regler for hvordan materiale bilene kan være laget av. Derfor vil det være opp til hver enkelt hvor kreativ man vil være. Konkurransen blir delt inn i tre grupper; unge opp til 16 år, voksne fra 16 år og oppover og en bedriftsklasse hvor bedrifter kan melde på lag. Påmelding finner man på trondheimmakerfaire.no/nerdyderby.

−Den eneste regelen er at du ikke har lov til å røre eller kontrollere bilen etter at den er satt på banen, sier Halvorsen. På de offisielle Nerdy Derby-sidene er det likevel viktig å merke seg at sikkerheten skal være i behold.

Ikke bare hurtighet

Under Trondheim Maker Faire, vil det settes opp et eget telt på Torvet med banen og et lite verksted hvor man kan bygge sine egne biler der og da. Avhengig av hvor mange som melder seg på, vil hver bil være med på to eller tre runder, hvor den raskeste runden teller i konkurransen.

− Vi vil også premiere den mest forseggjorte bilen og den mest kreative bilen. Det er altså ikke bare hurtighet det konkurreres om, avslutter Halvorsen.

For inspirasjon til din egen Nerdy Derby-bil kan du klikke og se denne videoen.

Her kan du melde deg på Maker Faire Trondheim Nerdy Derby

Norwegian Creations

NC TMF

Norwegian Creations er en gjeng med kreative og handlekraftige makers som utveksler kunnskap, skaper ting og med deres moto “bridging the Gap Between Idea And Creation” gjør de ideer til virkelighet.

De jobber med noe rått som skal vises frem på Trondheim Maker Faire! Vi kan ikke røpe hva det er enda, men garanterer en meget god opplevelse når du ser det :)

Sjekk ut nettsiden deres for mange kule prosjekter og enkle tutorials.

Kodeløypa

figur_prosess1

Institutt for Datateknikk og Informasjonsvitenskap (IDI) og Skolelaboratoriet på NTNU jobber med å tilby en Kodeløype for 10. klassinger. Målsetningen er at unge og lovende elever skal få oppleve spenningen og gleden av å jobbe med sensorer, data og programmering.

Til Trondheim Maker Faire vil det være en prototype av opplegget slik at barn i alderen 10-18 skal få prøve ut programmering gjennom Scratch og koble dette til en robot gjennom Arduino. Ingen forkunnskap behøves!

Kodeløypa sin blogg

output_6NXmv5

Nerdy Derby

Nerdy Derby er et bilrace så og si uten regler. De eneste reglene er at bilen må passe på banen, og at du ikke kan fjernstyre den eller røre den etter den er plassert på banen.

Vi kommer til å arrangere Nerdy Derby på Trondheim Maker Faire, med tre klasse: under 16 år, over 16 år og Bedriftsklasse.

Meld deg på ved å fylle ut registreringsskjemaet under, og test bilen på Vitensenteret frem mot Maker Faire!

NB: Det er ikke bare fart som gjelder. Vi premierer utførelse og kreativitet også :D

Her ser du målene på banen:

 

Utstiller: NTNU Flyklubb

NTNU_flyklubb

Vi er usikre på om det har vært fly på Torvet før, så det kan være NTNU Flyklubb blir de første til å sette et fly midt i Trondheim Sentrum.

NTNU Flyklubb kommer med et LS-8 seilfly og en del annet utstyr på Maker Faire Trondheim 29. -30. august

Les mer om de her.

Lurer du på hvordan det er å fly seilfly? Under ligger en video fra Os Aero Klubb.

PS: Vi anbefaler fullskjerm og maks oppløsning :)

Utstiller: Revolve NTNU

Revolve1

Revolve NTNU sklir innom Maker Faire Trondheim med fjorårsbilen KA Aquilo R. Selv om bilen ikke er stor, er det et stort stykke mesterverk som kommer!

Se hva de sier selv om bilen!

Her kan du lese mer om Revolve NTNU på vår utstillerside.

Utvidet påmeldingsfrist!

MF_Robot

Påmeldingsfristen til Trondheim Maker Faire gikk egentlig ut 30. juni, men vi har fått såpass mange henvendelser fra folk som har glemt den at vi utvider den en måned, frem til 31. juli kl 23.59 .Vi har nådd det antallet makere vi først hadde satt oss, så vi utvider arenaen også.

Påmeldingsskjema finner du her.

Utstiller: Kodeklubben

Kodeklubben1

Lær kidsa koding!

Vi er superstolte av å kunne presentere Kodeklubben TrondheimMaker Faire Trondheim. Kodeklubben består av en rekke ildsjeler som lærer bort programmering til barn og unge i alderen 8 – 25 år. Selv om de er relativt ferske i Trondheim, har de siden starten for noen måneder siden hatt 150 barn og unge innom sine kurs. Så det er ikke tvil om at det de leverer er ønsket.

Continue reading

Utstiller: Jacobsen & Svart

JacobsenogSvart

Damn good Coffee!

Maker Faire handler ikke bare om microkontrollere og roboter, men om alt man kan skape og lage selv. Kaffe har nok vært det som har holdt mang en maker eller oppfinner våken gjennom byggeproesser som har strukket seg ut over sengetid og for så å sette igjen tidlig morgenen etterpå.

Vi er derfor ganske så stolte av å presentere Trondheims siste tilskudd på kaffebrennerfronten; Jacobsen & Svart som utstiller på Trondheim Maker Faire!

Continue reading

Utstiller: Aalberg Audio

Aalberg_audio

Vi kommer til å presentere alle som skal stille ut eller gjøre noe på Maker Faire Trondheim, både her på våre nettsider og på facebook og andre sosiale medier. Først ut i denne serien er Aalberg Audio.

Continue reading